Examen

Reserveren

Voor het reserveren van examens maken wij gebruik van het internet reserveringssysteem van het CBR. Het is belangrijk dat jij als kandidaat de rijschool van tevoren machtigt om een examen te reserveren voor je. Dit kan je doen via je DigiD. Het rijschoolnummer is 5757N2. Zonder deze machtiging kunnen wij geen examen reserveren. Het CBR garandeert voor de eerste examens een doorlooptijd van maximaal 7 weken en voor de herexamens een doorlooptijd van maximaal 5 weken. Meestal is het wel mogelijk om sneller examen te doen.   

 

Gezondheidsverklaring

Voor je praktijkexamen is een gezondheidsverklaring verplicht. Deze moet je aanvragen bij het CBR. Ook dit kan via je DigiD. Let erop dat je dit tijdig doet. Als er 1 of meerdere vragen met ja dienen te worden beantwoord gaat het CBR bekijken of dit van invloed op de rijvaardigheid is. Dit kan soms een lang traject zijn. Als je dit niet tijdig doet kan het vertraging opleveren bij de rijopleiding omdat er geen examen aangevraagd kan worden.

Het examen

Het CBR in Middelburg, waarvandaan je praktijkexamen begint, is gevestigd in Oost-Souburg.Het 

officiële adres is Marie Curieweg 5, 4389 WB Ritthem. Het is te vinden in de toren onderaan de afrit van de snelweg bij autowaspark Kuzee.

 

Het  praktijkexamen duurt 55 minuten. Daarvan ben je ongeveer een goed halfuur daadwerkelijk aan het rijden. Het is onderverdeeld in 2 gedeelten. Een gedeelte waarin je moet laten zien dat je zelfstandig kunt rijden en een gedeelte waarin de examinator de route aangeeft. Dit zelfstandig rijden kan worden getoetst door bijv. je navigatiesysteem. Het kan ook zijn dat de examinator je naar een voor jou bekend punt laat rijden. Het gaat er niet zozeer om dat je aankomt maar dat je laat zien dat je veilig en zelfstandig kunt rijden.

 

Tijdens het examen worden ook je bijzondere verrichtingen getoetst. Dit kan een omkeeropdracht, stopopdracht of parkeeropdracht zijn. Ook kan de hellingproef gevraagd worden. Je mag zelf de plaats en de manier bepalen waarop jij je manoeuvre uitvoert. Denk hierbij o.a. aan veiligheid en doorstroming.

 

Je examen duurt tot het moment dat je uitgestapt bent. Daarna neem je weer plaats aan tafel en hoor je de uitslag.

 

Succes!

 

Klik hier voor een filmpje over het praktijkexamen!